atleet naar sporter

“Maak van atleten sporters in plaats van andersom!”

Een atleet is een alleskunner, iemand die in elke situatie waar een motorische handeling gevraagd wordt een oplossing heeft. Sporters zijn mensen die uitblinken in hun discipline en die een motorische oplossing kunnen bieden in hun sport specifieke specialisme. 

Er ontstaat momenteel een nieuwe tendens. Sporters in de top van hun specialisme komen op het punt dat er atleten van ze gemaakt moet worden. Er worden immers, buiten de klucs en technische vaardigheid, meer en meer andere motorische handelingen gevraagd. Alleen technisch red je het niet meer. 

maak van atleten sportersDe “topsport” heeft dat nu begrepen en van boven naar beneden sijpelt nu door dat er meer, maar vooral anders, getraind moet worden! Andere sporten beoefenen naast je eigen sportspecialisme is daar al gewoon (boksen als voetballer, hot yoga als hockeyer, enz.). Trendsetter Borussia Dortmund gaat hierbij o.a. voorop.

Zou het niet zo moeten zijn dat we eerst atleten van onze jongste sportertjes maken? Een atleet heeft immers meer motorische vaardigheden en mogelijkheden in zijn/haar pakket dan een sporter. Eenzijdig belasten leidt tot eenzijdig beperkte sporters. En een atleet zou zich alles eigen moeten kunnen maken…

In mijn visie en beleving zouden we hiermee een grote stap voorwaarts kunnen en moeten maken! Begin bij het begin met het werken aan de atleet en niet op het einde. Ook hier geldt: jong geleerd, is oud gedaan!

Kort gezegd: Van atletische sporter naar sportende atleet.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *